Nalewka zdrowotna z orzechów na dolegliwości żołądkowe

Od lat nalewka z orzechów cieszy się ogromną popularnością z tego względu, że nie tylko wybornie smakuje, ale i jest skutecznym środkiem uśmierzającym dolegliwości żołądkowe. Poza tym, można ją przygotować w bardzo prosty sposób, gdyż do jej sporządzenia potrzebne są owoce z orzecha włoskiego, które powinny być zerwane na przełomie czerwca i lipca oraz spirytus lub mocny bimber, najlepiej 70–procentowy.

Jak przyrządzić pyszną orzechówkę?

Najpierw musimy zebrać owoce z drzewa i wypłukać je w ciepłej wodzie (10 sztuk). Następnie po wysuszeniu orzechów pokroić je na ćwiartki. Aby uniknąć zabrudzenia dłoni w postaci brązowych śladów, które trudno zmyć przez kilka dni, czynność trzeba wykonywać w rękawiczkach. Kolejno należy posiekane orzechy wrzucić do butelki lub słoika i zalać 1 l spirytusu albo bimbru i pozostawić je w ciemnym i suchym miejscu na około 6 tygodni aż substancja uzyska jasnobrunatny kolor. Później należy dokładnie odcedzić płyn i odsączone orzechy zasypać 3 łyżkami cukru i pozostawić jeszcze na 2 tygodnie. Na końcu należy uzyskany syrop połączyć z wcześniej odsączoną nalewką. W związku z tym, że orzechówka ma gorzkawy smak, można do niej dodać laskę cynamonu bądź goździki.

Orzechówka jako środek lecznicy

Nalewka z orzechów przede wszystkim pomaga w kłopotach żołądkowych, zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólu jelit. Ponadto, wzmacnia organizm oraz oczyszcza krew. W ramach działań profilaktycznych wskazane jest picie 10 kropel nalewki raz dziennie, natomiast w przypadku problemów żołądkowych 40 kropel trzy razy dziennie.

Jak widać, nalewka z orzechów może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto mieć jej kilka butelek w zapasie, które w razie potrzeby posłużą nam jako doskonały lek na nasze dolegliwości. Owszem, trzeba podkreślić to, że jest ona także przepysznym smakołykiem, który może stanowić raj dla podniebienia, ale spożywamy ją z umiarem, gdyż w nadmiarze zamiast pomóc naszemu zdrowiu, tylko mu zaszkodzi.